PEER KAPITÁNY (segítők a sarkon)

A Norvég Civil Alap támogatásával létrejött PEER Kapitány (segítők a sarkon) mini-projektünk ( 2013. szeptember - 2014. május) célja egy sorstárs-vezérelt intervenciós modell bevezetése Magyarország legnagyobb tűcsere programjában, a VIII. kerületi Kontakt tűcsere programban.  A pilot projektben, a nálunk megforduló intravénás szerhasználók adnak informális támogatást más intravénás szerhasználóknak. Célcsoportunk a VIII. kerületben, a Belső-Józsefvárosban élő vagy életvitelszerűen ott tartózkodó, legális és illegális szereket fogyasztó intravénás droghasználók.

Rövidtávú célunk az, hogy Kontakt programunkba most már ne csak bevonjuk a klienseket, hiszen az érintettek nagy többsége már ott van, ismeri a programot és használja is a szolgáltatásokat, hanem hogy velük közösen újradefiniáljuk és újraosszuk szerepeinket! Meg kell találnunk a közös felelősségvállalás terepeit, és újfajta, a kliensek korábbi egyéni aktivitásához képest szorosabb, intenzívebb együttműködéseket alakítani ki velük. Szeretnénk megtalálni/kiválasztani azokat a klienseket, akik az alapozó 9-10 hónapos időszakban, együttműködve egy – egy szolgáltatással, (lásd! részletes projektleírás) közvetlen gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek a program működtetéséről, hozzájárulhatnak annak alakításához, és segítségünkkel elsajátíthatnak különböző készségeket (pl. szervező, és kommunikációs, érdekérvényesítő készségek), amelyeket a programon kívül, életük egyéb területein is tudnak majd hasznosítani.


Hosszútávú célunk egy olyan újfajta empowerment szellemiségű közösségépítés a Kontakt tűcsere programban, közvetve a szervezetünkben is, ahol a célcsoporttal, az érintettekkel közös részvételben dolgozunk, a szolgáltatások tervezésétől az evaluációs szakaszig. Ez az újfajta szcenárióépítés, az empowerment erősítése hozzájárulhat a szervezet hatékonyságának növekedéséhez, költség-hatékonyságához, fenntarthatóságához, pozitív hatással lehet a helyi, kerületi, nem szerfogyasztó lakóközösséggel jellemző viszonyunkra is. A bevont "laikus" segítőkkel és tanácsadókkal szerzett tapasztalatokat részletesen dokumentálni szeretnénk, amely a hazai ártalomcsökkentés gyakorlatát is erősítheti.

 

Beszámoló a PEER Kapitány program első szakaszáról. (2013 szeptember - december 1. )

 

FELÉPÜLÉSI HÉT 2016. ÁPRILIS 4 -10.

Meghoztad a döntést, hogy változtatsz az életeden? Gyere  el a Kék Pont Felépülési Hét programsorozatának eseményeire és kóstolj most bele olyan a  testet, lelket és szellemet érintő programokba, amiket  utána a Kék Pont központokban is elérhetsz! Tovább...

 

 

 

FELÉPÜLÉSI MI - MICSODA

"Felépülési értelmező szótár", ahogyan a Kék Pont látja...

Projektjeink

"A NAGY NYÁLTESZT" - Európai HIV- HEPATITIS Szűrés Hét, 2015. november 20-27.

ÁLLANDÓ SZŰRÉSI IDŐPONT: péntek 11-13ig, előzetes telefon ajánlott

Biopolitikai Műhely

Gát Család

Peer Kapitány (lezárult 2014. június)

Kannabiszpont

Party Service

City Art Műhely (lezárult: 2013. december 31.)
Adó 1%

Ajánlja adója 1%-át a Kék Pont Alapítványnak!

A kedvezményezett adószáma: 18231148- 1- 43

A kedvezményezett neve: Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány

Letölthető rendelkező nyilatkozat

Facebook