Cikkeink

Indul az autogén tréning csoportunk felépülőknek

Ma délután indul el az a 10 alkalomra tervezett autogén tréning csoportunk, amit felépülőknek hirdettünk meg,  és amelyet Szabó Anna pszichológus kolléganőnk vezet. Anna az ELTÉ-n végzett, szakdolgozatát a megbocsájtás pszichológiája témaköréből írta. Azt vizsgálta, és kutatása is alátámasztotta e téren hipotézisét, hogy  a megbocsájtás képessége nagyban csökkentheti a szorongásszintet.  Két éve került hozzánk a Gát utcai ambulanciára.  Amikor egy éve dolgozott itt önkéntesként,  jött egy váratlan lehetőség és bekerült a szakmai teambe.  Egy autogén tréning csoportot már vezetett korábban, most az NCTA által támogatott Felépülés Bajnokai projektünk keretében – amely támogatja hogy ún, kegészítő terápiás lehetőségeket is nyújtani tudjunk   a felépülőknek – indul el második csoportja, ebből az alkalomból beszélgettünk.

Kék Pont: Segíts kicsit felidézni, kérlek, hogy  kerültél te pontosan hozzánk?

Szabó Anna: Néhányan előadtatok egy a kari napon vendégként, akkor figyeltem fel a Kék Pontra és jelentkeztem önkéntes munkára. De valószínűleg elkallódhatott a levelem, mert aztán nem jött válasz. Viszont amikor egy barátnőm, aki szintén jelentkezett és már a személyes meghallgatására készült ide, eljöttem vele. Így sikerült nekem is elkezdeni önkénteskedni.

KP: Miért pont ez a terület vonzott?

SZA: Mindig is izgattak a nagy társadalmi felelősséggel járó kérdések és a hátrányos helyzetűeket inkább érintő problémák. Az egyetemen pedig olyan drogszakemberek előadásaira is jártam, akik ebbe az irányba tereltek, úgy mint Demetrovics Zsolt pszichológus vagy Szemelyácz János addiktológus is. És tanultunk változás-modelleket az egészségpszichológia kurzuson, de az izgatott jobban, hogy miként mehet ez a gyakorlatban, hogy lehet valakit motiválni  mondjuk szerfogyasztása csökkentésében vagy elhagyásában.

KP: Friss diplomásként egy drogambulancián magabiztosnak látszani, nem lehet könnyű…

SZA: Nem is voltam az, nagyon izgultam. Lencse Menyhért, a Gát utcai ambulancia szakmai vezetője sokat foglalkozott, beszélgetett velem, szituációs játékokat játszottunk, modelleztük a helyzeteket. Aztán amikor megkaptam az első kliensemet, az első interjún majd kiugrott a szivem, de át kellett esni azon is.

KP: És honnan az autogén tréning – ismeret?

SZA: Egy módszerspecifikus képzést végeztem el a Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesületnél. Aztán először tavaly, egy minisztérium által támogatott pályázat keretében próbálhattam ki magam, aminek nagyon örültem. Ez a relaxációs technika könnyen elsajátítható, szorongáscsökkentő hatású, például alvásproblémára is jól alkalmazható. A tavalyi csoportban  volt marihuána használó, volt intravénás droghasználó, speedes kliens, korban is vegyes korúak voltak, és érdekes módon csak férfiak jöttek akkor, 20 és 40 év közöttiek. Most nők is jelentkeztek a felépülőink közül, vagyis azok közül, akiknek felhívták a figyelmét erre a lehetőségre a kollégák.

KP: Mennyire volt a jelentkezők számára nehezített  a bejutás?

SZA: Egy motivációs interjú mindenkinek kötelező volt. Fontos, hogy a felépülő tudja mit vállal. Összesen kétszer hiányozhat a 10 alkalomból, és fontos az otthoni, kb. napi 10 perces, de rendszeres gyakorlás. Van még 1-2 szakmai kérdés, esetleges kizáró ok a pszichés státuszban, azokat is végigbeszéltük az első találkozáskor.

KP: A gyakorlati, technikai részt nyilvánvalóan csinálni kell, de mégis, tudsz mondani példát arra, hogy mire tanultok meg figyelni?

SZA: Például a légzésre. Tudatosítjuk a felületes és a mély lélegzést magunkban, a gyorsat és a lassút, ezáltal szabályozni is  tudjuk majd őket, és a testünket képesek leszünk nyugalmi állapotba hozni. Ez a visszaesés-megelőzésben például nagyon fontos lehet, amikor hirtelen stresszes helyzet áll elő egy felépülő szenvedélybetegnél. De persze bárkinek segíthet.

KP: Te magad is rendszeresen alkalmazod ezt a módszert?

SZA: Nekem elsősorban a jóga lett a saját “gyógyszerem” ilyen helyzetekre. Évek óta astanga-jógázom, napi szinten beépült az életembe. De pesze nincs mindenhol  helye egy jógaszőnyegnek, akkor a hasonló légzőgyakorlatokkal én is képes vagyok a dühömet vagy a stresszt oldani!

(Barna Erika interjúja)

A meghirdetett autogén tréningplakátja itt látható.

A felépülés- központi modell bevezetésének lehetőségeiről olvasni lehet még itt, a Kék Pont SRS jelentésében.

Korábbi interjúk felépülés-témában itt, MI- MICSODA felépülési értelmező szótárunk itt.