Cikkeink

Tervezz óvszer-automatát a suliba!

Az AIDS Elleni Küzdelem Világnapján alapítványunk két program elemmel volt jelen az Ferencvárosi Művelődési Központban immáron hagyományosan megrendezett prevenciós napon, a Ferencvárosi Önkormányzat meghívására. Míg a nagyteremben szakértői előadások folytak, mi egy standot üzemeltettünk a földszinten, ahol munkatársaink, Takács József pszichológus, felépülési koordinátorunk vezetésével a kerületi Kék Pont  ambulancia szolgáltatásairól, a droghasználat kockázatairól és a felépülés lehetőségeiről tájékoztatták az iskolák diákjait.

 

 

 

 

 

 

Az emeleti szalonban harmadik alkalommal rendeztük meg A  Vírus nyomában vetélkedőt, amely a HI vírus okozta AIDS betegség társadalmi vonatkozásait, a védekezés lehetőségeit és a társadalmi megbélyegzés negatívumait járta körbe. Ez utóbbi jelenség  különösen fontos elemként került be, amely nagy akadálya annak, hogy minél többen ismerjék meg a HIV státuszukat, azaz menjenek szűrésre. A feladatok között volt szlogen gyártás, gumióvszer tájékoztató készítés, hcv/hiv totó, iskolai óvszer-automata telepítésének modellezése is. A diákoknál egyszerre mértük fel tájékozottságukat és vártunk el tőlük kreativitást, a körükben népszerű és  könnyen elérhető infokommunikációs eszközökkel. Használniuk lehetett és kellett is az okostelefonjukat, kaptak tőlünk internet hozzáférést és minden faladatnál prezentálniuk kellett a produktumot, amit a két fős zsűri értékelt. Nagyon szoros és kiélezett küzedelem volt, végig remek hangulatban, s a résztvevőket kifejezetem motiválta a fődíj is, amely egy 5 fős mozijegy volt, a Csillagok között című filmre, a Lurdy Ház-ba.

A zsűri az értékelés során adta át a fontosnak vélt tudást,  tagjai remek munkát végeztek, komoly szexedukációt folytattak  és az empátia jelenléte kézzel fogható volt a részükről. A zsűri tagjai Csóli Virág önkéntesünk és egyben felügyelő bizottsági tagunk, és Szabó Viktória, a korábban megvalósult Peer Kapitány programunk koordinátora volt. A versenyt mindössze  egy ponttal a Fay diákjai nyerték, akik végi hajtottak és nagyon színvonalasan prezentáltak minden alkalommal, második a Harsányi, harmadik és negyedik a Kosztolányi, ötödik a Weöres Sándor diákjai  lettek.

résztvevők:

Fáy András Közlekedésgépészeti Műszaki Szakközépiskola (győztes csapat, lásd képünket fent!)

Kosztolányi Dezső Általános Iskola (2 csapat)

Harsányi János Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola

Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium

összesen: 26 fő diák

helyszín: FMK szalon

kivitelező: Kék Pont Biopolitikai Műhely

A Kék Pont az AIDS elleni közdelem világnapját megelőző héten csatalkozott a Európai HIV Szűrés Hetéhez, ingyenes kampányszűrésekkel, videóval és tájékoztató anyagok megjelentetésével. Az eseménysorozatról itt lehet bővebben olvasni.

További képek: