Cikkeink

Szűrések a léthatáron

Mit arról már korábban is beszámoltunk, csatlakozva a European HIV Testing Week/Európai HIV Szűrés Hete eseménysorozatához, amellett, hogy a Gát utcai ambulanciánkon ingyenes és anonim szűrési lehetőséget biztosítunk mindenkinek, aki felkeresi az intézményünket az előre meghirdetett időpontokban,  a Népszigeten található  ISOLA menedékhellyel együttműködve, a magasabb kockázati csoportba tartozó, krízis helyzetben lévő hajléktalanok között is végzünk egynapos HIV kampányszűrést. Bár az épületben nappali melegedőt is működtet a Baptista Szeretetszolgálat, az ISOLA éjjeli menedékhely fenntartója a Léthatáron Alapítvány. Nomen est omen. Nincs helyben se orvos, se egyéb egészségügyi személyzet vagy rendszeres tanácsadás.

Bereczki Linda intézményvezetővel, szociális munkással beszélgettünk.

  • Honnan a nevetek? Eszünkbe jutott, hogy talán az izoláltságra utal, de ez kicsit stigmatizálónak tűnne…
  • Jogos a felvetés, igen, de valójában csak a  sziget jelentésre utal. Illetve működött egy cég is korábban itt, ezen a néven. Budapesten, a Népszigeten, vagy ismertebb nevén a Szúnyogszigeten vagyunk, arra igazán csak azok járnak, akik hozzánk jönnek, vagy kifejezetten a Duna mellé vágynak és ismerik a környéken lévő  nyugodtabb partszakaszokat, csónakházakat és vendéglátóhelyeket.
  • Milyen szolgáltatásokkal és hány embert tudtok itt fogadni?
  • 76 férőhelyes a ház. Délután 6-kor nyit az éjjeli menedékhely, amíg van hely, lehet hozzánk jönni, aztán reggel 8-ig tartózkodhatnak itt a hajléktalanok. Télen teltházunk van mindig, nyáron jellemzően 60 fő felett működünk. Munkanapokon, napközben a nappali melegedőnkben, 10 és 16 óra között  lehet mosni, fürdeni, étkezni, és van pihenő szoba is, 36 ággyal. Ezen felül folyik nálunk szociális ügyintézés is, és a szálló az év minden napján nyitva van.
  • Örömmel fogadtátok a megkeresésünket, ami azt jelzi, hogy jól gondolkoztunk, amikor abból indultunk ki, hogy ebben a különösen nehéz helyzetben lévő klienskörben kiemelt fontosságú lehet felhívni a figyelmet a szűrésekre és nekünk kell házhoz jönnünk.
  • Igen, nálunk nagyon nagy  a forgalom és az itt megjelenők nagy része nem hisz az egészségügyi szolgáltatókban, nem akar, nem mer máshova elmenni ilyen kontroll vizsgálatokra sem! Mi olyan alacsonyküszöbű ellátás vagyunk, ahol nem elvárt tőlük sem a tüdőszűrő igazolás, sem az általános személyes okmányok, 5 munkanapot azok nélkül is lehetnek nálunk. Ha nincs valaki köz-vagy önveszélyes állapotban, akkor alkoholos állapotban is be lehet jönni, de alkoholt nem hozhat be senki. Ezek a szabályaink, a házirendünk, de nem motozunk, nem ellenőrzünk, nem vagyunk hatóság.
  • Ez azt is jelenti, hogy akkor anyagosok is vannak, lehetnek nálatok, és bárki be is vihet, elvben anyagot.
  • A válasz igen, mindkettőre. Egyszerre két munkatárs van szolgálatban, és abból indulunk ki, hogy a többség betartja a házirendet, ezért nincs általános ellenőrzés.
  • Két ember összesen a 76 főre?
  • Igen, és 21 szobára. Egy szociális munkás és egy asszisztens a szakszemélyzet.
  • Magad is szoktál ügyelni? Nem túl veszélyes ez?
  • Igen, szoktam. Általábanaz esték mozgalmasabbak, korábban ezért tartottuk indokoltnak a két kolléga jelenlétét, viszont az utóbbi időben megszaporodtak a balhék a reggeli időszakban is.
  • Mit tudtok az idejárók szerfogyasztásáról?
  • Részben halljuk, részben elmesélik, hogy mit használnak. Mostanában nagyon megy a biofű, a kristály, amit szúrnak. Higítót használók is akadnak a klienseink között. Volt olyan kliensünk, aki az ún. zenét rossz helyre szúrta, és magam is láttam, hogy szabályosan lerohadt a karján körülötte a hús. De van akihez mentőt kell hívnunk mert mondjuk vagy annyira begörcsölnek az izmai, vagy éppen hogy annyira riasztóan elernyednek. És mivel kint vagyunk, elég messze mindentől, ide van, hogy 10 perc alatt ért ki a mentő, de volt, hogy órák múlva. Mi úgy gondoljuk, hogy 5-10 fő között lehet azoknak a száma, akik rendszeres injekciós használók és akiknek feltétlen ajánljuk ezért ezt a házhoz jövő HIV szűrési lehetőségét.

Kampányvideónk megtekinthető itt: