Cikkeink

A C-generációról, vagyis C-listás szerekről Egerben

C-Generáció címmel, a C listán szereplő kábítószerekről és a megváltozott fogyasztási szokásokról rendezett konferenciát az egri  Kábítószerrügyi Egyeztető Fórum (KEF) és a Városi Diáktanács, (VDT) – amely középiskolások önkéntes szervezete – az egri Eszterházy Károly Főiskola freskókkal díszített nagytermében, szeptember 26-án csütörtökön. A program létrejöttét Eger MJV Önkormányzata támogatta. A teremben ülők jelentős része fiatal volt, de szinte minden korosztály képviseltette magát (kb. 200 – 300 ember). Helyi cikk is született a témában, mely itt olvasható. Az eseményre a Kék Pont is meghívást kapott. Dávid Ferenc kollégánk, a Kék Pont Biopolitikai Műhelyének vezetője képviselte szervezetünket egy  előadással, és egy délutáni workshop vezetését elfogadva.

Első szakmai előadóként Kály-Kullai Károly, református lelkész és mentálhigiénés szakember lépett színpadra, aki izgalmas előadásban a katolikus papok leányvári rehabilitációs otthonáról is beszélt, ahol jellemzően gyógyszer-alkohol kombináció van a függőség középpontjában. Kály-Kullai, előadásában az egyik dián pszichedelikus forradalmat vizionált, amelyet osztunk,  remek kifejezés a drogpiac teljes szerkezet átalakulására. Munkatársunk előadása alatt is érezhető volt, hogy nagy a vákuum a designer drogok kérdésében és hogy alig-alig van erről nyílt diskurzus az ellátók között, holott igény lenne rá! Az előadásban Dávid arra törekedett, hogy bemutassa a designer drog probléma felbukkanásának és terjedésének legfontosabb elemeit és következményeit. A tényeket a Bűnügyi Szakértő és Kutató Intézet jelentésére alapozta. Prezije itt tekinthető meg. A következő vendég-előadók szintén Budapestről, a Megálló Egyesülettől jöttek, Oláh Péter és munkatársai, akik két érintett, talparaálló, korábban designer drogokat fogyasztó fiatallal érkeztek.

A délutáni  workshopok rámutattak, hogy Egerben és a környező falvakban is megjelent sajnos az injekciós droghasználat, elsősorban a szegényebb és nyomorban élő cigány közösségekben, de nincsenek pontos kutatások, tényekkel nem rendelkezik senki, vagy nem ismertek ezek. Az elhangzott személyes tapasztalatok szerint  a városban általában herbál/bió hullám van minden szinten, s a desgnier drogok jelentik az elsődleges szert. A családsegítő szakemberek szerint vastagon jelen van a drogozás a nyomorban, elkeserítő a helyzet a cigány telepeken és a szakemberek meglehetősen tehetetlennek érzik magukat ebben a kérdésben. A közös másfél órás munkában védőnő, rendőr, tanár, civil volt jelen, együtt mindenki szembesülhetett  valamely designer droggal kapcsolatos problémával, s bár nyilvánvalóan megoldások nem születhettek egy ilyen komplex problémára, a másfél óra nagyon hatékony drogdiskurzus volt valamenyi helyi érintett részvételével.  Több ilyen kell, sokkal több…!