Cikkeink

Gát Család és Attila Kulcsa – 2 pályázatunk nyert a Ferencvárosban

Kik az utca hírmondói és mit üzennek nekünk? Mi tudnak a mai ferencvárosi srácok a “hely szelleméről”, és hogyan járulhat hozzá a helyi identitás erősítése az egészségmegőrzéshez, megelőzéshez? Hogy és mikor segíthet a szülő, hozzátartozó, a barát, vagy akár a szomszéd is, ha látja, hogy valaki bajban van? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keressük a választ majd most induló két új projektünkben, a IX. kerületben, a legendás Gát utcában és környékén.

Több mint 2 és fél millió Ft-ot nyertünk a Ferencvárosi Önkormányzat a Szociális Városrehabilitáció a Ferencvárosban József Attila Terv I. ütem keretében kiírt mini-projekt pályázaton, indulunk!

A nyertes projektekről röviden:

“Gát Család – családi nap és szülői, hozzátartozói klubok”

A Kék Pont központi ambulanciája (és egyben széhelye) a IX. kerületi Gát utcában működik, amely a Jószef Attila terv akcióterületének középpontjában van és még a nagy pesti árvíz idején kapta a nevét, az ott húzódó ferencvárosi gátról. A Gát utca projektünk most a védekezés, megelőzés és együttműködés szimbóluma. A heterogén összetételű utcában a rehabilitált épületek jobb élethelyzetben lévő lakói és a még fel nem újított önkormányzati lakásokban élő, halmozottan hátrányos helyzetű emberek, családok (köztük a Dzsumbuj telepről beköltöztetett lakók) harmonikusabb együttélését segítve keressük a biztonságosabb és egészségesebb élet lehetőségeit. A Kék Pont ambulancia komplex szociális és egészségügyi szolgáltatatásait ajánlva,  az őszi családi napot és a szülői, hozzátartozói  klubokat egy alapos kutatómunka előzi meg.  (Interjúsorozat a lakókkal, amelynek „hangjai” a közösségi médiában is megszólalnak majd). A projekt célja, hogy a fejlessze a lakók, szülők, hozzátartozók egészségtudatosságát, önismeretét a családi élet és lakókörnyezeti együttélés szinterein, erősítse a szomszédok iránti bizalmat és együttműködést. A pszichoedukáció és a praktikus információk átadása hozzájárul ahhoz, hogy a lakók céltudatosabban forduljanak az egészségügyi és szociális ellátó rendszerhez, felismerjék a saját, vagy családjuk környezetében lévő problémákat, különönös tekintettel a szenvedélybetegségekre, s tudjanak segítséget kérni, akár az ambulancián is.

“Egészség Iskola és Az Attila Kulcsa vetélkedő”

A program 2 réstzre bontható, egy képzési szakaszra, majd egy vetélkedőre. A képzés során a középiskolásoknak kidolgozott és éevk óta sikerrel folyó Egészség Iskola programunk tematikus elemeire építünk, és abban segítik majd a diákokat,  hogy vonzó fogalomként éljék meg a ferencvárosi identitást, illetve hogy  kézzel fogható és könnyen befogadható tudásra tegyenek szert, ennek kifejezésére is. Ezek az  elemek a képzést követő vetélkedőhöz szolgálnak alapként. A vetélkedőt József Attila korának és korunk  párhuzamaira építjük, kivetítve a párhuzamokat a konkrét fizikai térre is (Gát utca és környéke). A vetélkedő során 5-6 fős csapatok versenyeznek, a versengésben olyan aktivitásokat hajtanak majd végre a csapatok, amelyekbe bevonjuk a lakosságot is. Az ünnepélyes eredményhirdetésre meghívást kapnak a szülők és itt lakók, egyaránt.

A projektek alakulásáról és eredményeiről folyamatosan tájékoztatni fogunk. A programokat a Kék Pont ferencvárosi ambulanciájának és  Biopolitikia Műhelyének munkatársai valósítják meg.

Köszönjük a támogatást!