Cikkeink

Hogy az Új Év tényleg boldogan induljon: Galaxis Útikalauz Partizóknak

Célunk az, hogy Te magad is tudatos és mértékletes partizó légyés hogy minél több ember szórakozzon egészségesebben, biztonságosabban!”- olvasható a még 2012-es Sziget Fesztivál idejére megjelent, zsebredugható kiadványunk bevezetőjében. Az alábbiakban részleteket közlünk a partikalauz szövegéből, kifejezetten a Szilveszteri buli felkészüléséhez ajánlva! A füzetke tanácsokkal szolgál a buli előtti időre, a buli idejére és a másnapra is.  A Galaxis Útikalauz Partizóknak c. füzetkét a  Stérimar Magyarország legkedveltebb tengervizes orrspray családja támogatta.

Szereted a bulit, szeretsz partizni? Egyetértünk, bulizni, partizni jó!

A Kék Pont Party Service, amelyik ezt a füzetkét is megjelentette,  azért jött létre, hogy biztonságosabbá tegye a partizást, csökkentse a parti drogok és az alkohol okozta ártalmakat és segítse egy olyan partizó életstílus kialakulását, amely az örömre, a zenére, a közösségre és a közös tánc általi kiteljesedésre, az élményre helyezi a hangsúlyt!

Valamennyien felelősek vagyunk magunkért és egymásért, ezért készült ez a buli-kalauz. Sem a Party Service szolgáltatásban, sem ebben a füzetben nem célunk a moralizálás, nem támogatjuk vagy bátorítjuk sem a legális, sem az illegális drogok fogyasztását, de nem is ítélkezünk, informálni szeretnénk. Célunk az, hogy Te magad is légy tudatos és mértékletes partizó, és hogy minél több ember szórakozzon egészségesebben, biztonságosabban!

Hamarosan indul a buli?

Sosem tudhatod, hogyan fog alakulni az esti party, de egy dolog biztos, ha elég felkészült vagy, csökkentheted annak kockázatát, hogy nem várt helyzetbe kerülj!

Amit javasolunk:

  • Egyél egy jót, legalább 3 órával a party előtt! Energiát ad az estéhez, csökkenti a hányingert és védi a gyomrod a szerekkel szemben.
  • Legyen nálad pár szem szőlőcukor! Nem foglal sok helyet, és segít, ha zuhan a cukorszinted.
  • Mindig tegyél félre annyi pénzt, hogy tudjál venni egy üveg vizet!
  • Ha elképzelhető, hogy használni fogsz valamit, mondd el legalább egy barátodnak, hogy mit és mennyit, arra az esetre, hogy ha később nem éreznéd jól magad, és segítségre szorulsz, ő rendelkezzen elegendő információval!
  • Jó ha van nálad rágó és ajakbalzsam, mert néhány szer folytonos rágásra kényszerít.
  • Ígéretesnek tűnik az este? Legyen nálad óvszer!
  • Ne feledkezz meg a kényelmes tánccipőről, ami a jó buli elengedhetetlen kelléke!
  • Vedd körül magad gondoskodó barátokkal!
  • Ha mégis egyedül mész bulizni, mondd el legalább egy barátodnak melyik partyba és hova mész! Másnap hívd fel őt, ha sikerült egyben hazaérni!
  • Tervezd meg a hazajutást is! Ha autóval mész, és ittál vagy szert fogyasztottál az este, semmiképpen ne ülj volánhoz! Hagyd ott a kocsit, vagy rendelj időben sofőr-szolgálatot! Nézd meg, indul-e onnan parti-busz, keresd az éjszakai tömegközlekedési járatokat, és ha kell, legyen nálad pénz taxira!
  • Ha 18 év alatti vagy és/vagy a szüleiddel laksz, fogadd el, hogy aggódnak érted és avasd be őket, hogy kikkel és hova mész! Legyen egy ismerősöd vagy barátod száma meg nekik is! Hidd el, a szülők is nevelhetők, törekedj velük bizalmi, együttműködő kapcsolatra, így van rá esélyed, hogy ezt kapd vissza tőlük J

Amit jogod van tudni a felelős döntéshez:

A kábítószerfogyasztást, kábítószerek – akár fizetség nélküli – átadását, terjesztését, előállítását a törvény bünteti. A büntetés súlyosabb, ha pl. művelődési házban vagy iskolában történik a drog átadása, vagy ha nagykorú ad át drogot 18 éven alulinak.

Az úgynevezett dizájner drogok (növényi tápsóként, fürdősóként, műfűként árult szerek) egy része kábítószernek minősül, egy másik részük pedig a C-listán szerepel. Az itt szereplő drogok esetében a fogyasztást nem büntetik, de a terjesztést igen!

Ha úgy döntöttél hogy használsz szereket vagy fogyasztasz alkoholt, így partizhatsz biztonságosabban:

  • folyamatosan pótold az elvesztett folyadékot friss hideg vízzel!
  • dobj pár szem szőlőcukrot, hogy talpon maradj
    • kerüld a piszkos felületeket, az orrod nem porszívó!
    • a túl hangos zene fülgyulladást, sőt halláskárosodát is okozhat. E mellett vérnyomászavarok, ingerlékenység és emésztési zavarok is kialakulhatnak, de a tartós ártalmak kialakulásához szinte naponta kellene partiznod, hosszú időn át! Ha átmeneti zavarokat sem szeretnél, ne állj közvetlenül a hangfalak elé! Ez azért sem ajánlott, mert az emberi test, mint közeg vezeti a rezgéseket, és a rezgések vibrációs ártalmakat is okozhatnak. Érdemes 2 óránként 30 perces szüneteket tartanod, távolabb menned a hangforrástól vagy csendesebb helyen pihenned.
  • táncolás közben tarts rövid szüneteket, hagyd pihenni a tested!
  • adj néha friss levegőt a tüdődnek, szippants belőle mélyeket és nagyokat!
  • ne használj többet semmiből, mint amennyit előre elterveztél!
  • ne keverd a szereket egymással, és különösen ne alkohollal!
  • tudd, hogy mit használsz! légy mindig naprakész és körültekintő!
  • ne feledd, az új tipusú ún. designer drogoknál soha nem lehetsz biztos az összetételben és a hatóanyag koncentrátumban (erősségben), vagyis a hatásban!

Merj kevesebbet, légy mértékletes!

Másnap

A másnap néha igazán rossz tud lenni, itt van hát néhány tipp arra, hogy hogyan tudod segíteni a tested és az elméd a regenerálódásban.

  • Az alkohol hatására a szervezetből sok folyadék távozik – bármennyire is furcsán hangzik -, ezért azt másnap pótold! A kávé és a tea vízhajtó hatású, melynek eredményeképp csökkenhet a víz és az ásványi anyag a szervezetedből, így érdemesebb gyümölcslével pótolni az elvesztett folyadékot.
  • Ha a másnap kellemetlen érzését alkohollal vagy egyéb illegális szerrel szeretnéd enyhíteni, ne feledd, hogy ezzel csak hosszabbá és intenzívebbé teszed a másnaposság érzését. Jó ha tudod, hogy a tanács, miszerint „a reggeli sör segít”, tévhit. A még több alkohol csak elnyújtja a másnaposságot. A legrosszabb tünetekre akkor számíthatsz, amikor nullára csökken a véralkoholszinted. A reggeli sör csak arra jó, hogy délután jelentkezzenek a tünetek.
  • Ha alkoholt iszol egy bulis este után, azzal terheled a májat és a vesét, ezzel elősegítve a kiszáradás lehetőségét.
  • Próbálj meg minél egészségesebbet enni! A fűszeres és zsíros konyha ráerősíthet az „ég a pokol” érzésére. A banán segít a szerotonin előállításában, amely fontos szerepet játszik a testhő, hangulat, alvás és étvágy szabályozásában.
  • 1000 mg C és 100 mg E Vitamin segíti a sérült sejtek helyreállítását és a máj működését, mivel köztudott, hogy mindkettő méregtelenítő hatású. ( C-vitamin vízben oldódik, míg az E vitamin zsírban) A szervezet csak a zsírban oldódó vitaminokat képes raktározni, így túladagoláshoz vezethet. Tartsd be az ajánlott napi bevitelt, ami a dobozán szerepel!
  • B-100 vitamin komplex segít a stressz és a depresszió ellen. ( Zsírban oldódó vitamin)
  • A paracetamol tartalmú gyógyszerek – mivel a májban bomlanak le, amit az előző napi alkoholfogyasztás amúgy is igénybe vett – ártalmasak lehetnek (pl. Panadol, Rubophen, Saridon).
  • Ha az alvás lehetetlennek tűnik, próbálj lassú, mély lélegzeteket venni, nézz meg egy filmet, pihenj barátokkal, vagy ha jó az idő, menj ki a szabadba, és szívj friss levegőt!
  • Ha nem úgy alakultak a dolgok, ahogy eltervezted, és nem tartottad be a magadnak tett ígéreteidet, ne tegyél már másnap újabb fogadalmakat! Várd meg amíg jól leszel, és akkor viszont ne légy rest, gondold át mit csináltál rosszul, hol leszel legközelebb körültekintőbb!Tiszteld és óvd magad! Ha nehezen megy az öngondoskodás, próbáld ki a www.mertekletes.hutudatnapló-ját, vagy kérj a Kék Pontokban segítséget online, vagy személyesen!

BUÉK !!!